Işıklı Tabelaların Çevreye Etkisi [ 26 Ocak 2017 ]


Işıklı Tabelaların Çevreye Etkisi

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIN :

ESF (European Sign Federation) tarafından üye derneklerle paylaşılan, Fausto Martin’in gerçekleştirdiği “Işıklı Tabelaların Çevreye Etkisi” başlıklı, Avrupa’nın bazı ülkelerindeki tabelaların ışık kirliliği yarattığına dair algıyla ilgili araştırmanın sonucunu sizlerle paylaşıyoruz:

Araştırma dahilinde, halka açık alanda bulunan bir mağazanın tabelası, aydınlatmanın çevreye etkisi ölçütü üzerinden incelendi.

Bu görsel, özel olarak tasarlanmış bir yazılım yardımıyla görece aydınlığa oranla renk skalasına çevrildi. Bu işlem, termal görüntülemeyle yapılan inşaat sistem kontrolü uygulamasıyla aynı prensibi kullanmaktadır.

Fotoğraf makinesinin yakaladığı tabela görüntüleri, parlak bölgeler için beyaz karanlık bölgeler için de siyah olarak belirlenen yelpazede objenin ışıltı değişimlerini belirtecek şekilde kaydedilir. Ortaya çıkan görseller denetmene nerelerde oynama yapılmasının gerektiğinin belirlenmesinde yardımcı olur. Ayrıca bu işlem tabelanın doğru monte edilip edilmediğini anlamak için bir kalite kontrol aracı olarak da kullanılır.

Işıltı taraması, çevre denetmen ve yetkililerine ışıklı ya da ışıklandırılmış tabelaların ışık kirliliğine etkisini kontrol etme imkanı sağlar. Ortaya çıkan ışıltı şemaları (lumigramlar) tabelaların iyileştirilmesinde ve yerleştirilmesinde yetkililere rehberlik eder.

Mağaza tabelası üzerinde yapılan ışıltı taramasının sonuçları oldukça şaşırtıcı: mağaza vitrinlerinin ışıltı etkisi tabeladan birkaç kat daha parlak. Işık kirliliği kanunları ise ışıklı tabelaların çevreye etkileri konusunda kısıtlamalar getirirken mağaza vitrinlerinin etkilerini tamamen göz ardı etmekte.