Gösteri”r” Geçmişten günümüze Tabelalar Sergisi 19 Nisan’da Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde [ 17 Nisan 2024 ]


Gösteri”r”  Geçmişten günümüze Tabelalar Sergisi 19 Nisan’da Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIN :

Gösteri”r”  Geçmişten günümüze Tabelalar Sergisi 19 Nisan’da Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde

 

Tabelanın tarihi bu sergiyle canlanacak

 

Tarihteki ilk ‘gösterme’ biçimi olarak kullanılan yazı ve simgeler olan mağara çizimlerinden bu yana tabela ve açıkhava reklam sektörü evrim geçirerek büyümeye devam ediyor. 2000 yılından bu yana sektörü temsil eden Açıkhava ve Endüstriyel Reklamcılar Derneği (ARED), bir ilki gerçekleştirerek Gösteri”r” Geçmişten Günümüze Tabelalar Sergisi ile geçmiş ve günümüz arasında bağ kurarak; tarihi, ekonomiyi ve sosyolojiyi tabelalar ile bir araya getirerek gözler önüne seriyor. Türkiye’nin tabela tarihi, 19 Nisan-19 Mayıs tarihleri arasında Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde meraklılarını bekliyor…

 

Tarihteki ilk ‘gösterme’ biçimi olarak kullanılan yazı ve simgeler olan mağara çizimlerinden bu yana tabela ve açıkhava reklam sektörü evrim geçirerek büyümeye devam ediyor. Açıkhava ve endüstriyel reklam alanında Türkiye'nin en önemli sektör kuruluşu olan Açıkhava ve Endüstriyel Reklamcılar Derneği (ARED), bir sergiyle tarihi canlandırıyor. Gösteri”r” Geçmişten Günümüze Tabelalar Sergisi ile geçmiş ve günümüz arasında bağ kurarak; tarihi, ekonomiyi ve sosyolojiyi tabelalar ile bir araya getirerek gözler önüne seriyor. Türkiye’nin tabela tarihi, 19 Nisan-19 Mayıs tarihleri arasında Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde meraklılarını bekliyor.

 

ARED, yine Türkiye’de bir ilk olan “Açıkhava ve Endüstriyel Reklamcılıkta Dünden Bugüne Ustalarımız” adlı kitabı geçtiğimiz yıllarda tanıtmıştı. Açıkhava ve endüstriyel reklamcılık sektörünü ilk günden bu yana, büyük bir gururla temsil eden tek dernek olan ARED, tabelacılığın daha entegre bir sektör olabilmesi için örgütlenme gereksinimi duyan, çeşitliliğin, dayanışmanın ve birlikteliğin gücüne inanan sektör önderlerinin başlattığı hareket sayesinde İstanbul’da 2000 yılında kuruldu.

 

9 milyar dolarlık sektörü temsil ediyor

 

ARED, tabelacılık mesleğine, reklamcılığın ve görsel tasarımın köklerine bağlı olan bir dernek olarak; her fırsatta üstatlara taşıdığı saygıyı gösteriyor, genç nesille ustaları bir araya getirmeyi önemseyerek faaliyetlerine devam ediyor. Ülke geneline yayılan üye profiliyle her yıl FESPA ortaklığında İstanbul’da gerçekleştirdiği FESPA Eurasia fuarı ve yurt dışında gösterdiği faaliyetleriyle ARED; 9 milyar dolar büyüklüğe sahip dev bir sektörün tek temsilcisi olarak gelişimini sürdürüyor.

 

Geçmişi tabelayla anlamak

 

ARED, Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde 19 Nisan-19 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek sergiyle birlikte tabelaların aslında sanılandan çok daha fazla şeyi ‘gösterdiğini’ vurguluyor. Ziyaretçiler, bir tabelaya bakarken sadece yazıları ve sembolleri değil; zamanın estetik kaygılarını, eğitim düzeyini, ekonomisini, kültürünü ve daha pek çok şeyi birden görebilecekler. ARED’in çabalarıyla oluşturulan bu sergi hem geçmişe bir saygı duruşu hem gençlere yeni bir bakış açısı hem de tabelaların ardındakileri gösteren bir ayna olacak.

 

İlk örnekleri Göbeklitepe ve Efes’te

 

Dünyadaki ilk gösterme biçimi duvar/mağara çizimleri olurken tarih ilerledikçe mecra kilden tabletlere, parşömenlere ve heykellere dönüştü. İnsanlık tarihteki ilk uygulamalarını ise Göbeklitepe ve Efes’te gördü.

 

Tarih ilerledikçe yaygınlaşan açıkhava reklamcılığı; kitlesel mesajlar veren bir araç olarak gelişim gösterdi. Eskiden bir yeri, bir dükkânı, bir yönü belli etmekte kullanılan tabelalar artık kitlelere mesaj vermenin yeni yolu oldu.

 

Günümüzde ise değişen materyaller, gelişen teknoloji ve artan ihtiyaçlarla tabela sektörü dönüşmeye devam ediyor. Şimdilerde açıkhava ve endüstriyel reklamcılık sektörü; üç boyutlu gösterimler, LED ekranlar, devasa robotlar ve daha fazlasıyla gelişerek hayal gücünün sınırlarını zorlamaya devam ediyor.