BAŞKANDAN: MAYIS 2014 [ 01 Mayıs 2014 ]


BAŞKANDAN: MAYIS 2014

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIN :

Değerli Meslektaşlarım,
Çeşitli illerde gerçekleştirdiğimiz toplantılarda sektöre emeği geçen ustalarımıza ulaşıyor, onlarla tanışıyor ve sohbet etme imkanı buluyoruz. Neredeyse istisnasız tüm bu kişiler plaket ve sertifika törenlerinde duygulu anlar yaşıyor. O kadar çok anlatacak hikayeleri var ki. Tüm hayatını bu meslekte sürdürmüş değerli ustalarımızın bir nebze olsun gururlanmasına vesile olmak bizlere tarifi imkansız bir mutluluk veriyor. Hayatı boyunca bu meslekten para kazanan, çorbasını kaynatabilmiş, usta-kalfa-çırak ilişkileriyle sektöre sayısız insan kazandıran ustalarımızı bir kez daha sevgi ve saygılarımızla anıyoruz. Onları ve eserlerini ölümsüz kılmak için güncellenecek internet sitemizde özel bir bölüm çalışması yapıyoruz.
Ustalarımızın el vermesi ile piyasaya girmiş olan arkadaşlarımızı tenzih etmenin yanı sıra hemen her gün sektörümüze bir kaç kişi ya da firma katılması malumunuz. Sektörle ilgisiz bir geçmişleri de olsa, dışarıdan bakıldığında kolay gibi gözüken piyasamıza giriş eşiği yatırım anlamında çok düşük seviyede bulunuyor. 4.000 – 5.000 USD aralığında başlangıç bir makine yatırımı ile beraber isimlerin sonuna eklenmiş ” …. Reklam Tic. Ltd. Şti.” unvanı ile hemen iş yapmaya başlayabiliyorlar. Serbest piyasa koşulları gereği bunu engellemek hem mümkün değil, hem de adil değil. Tabii ki Türk Ticaret Kanunlarına uydukları ve etik davrandıkları sürece iş yapmalarında sakınca da yok. Fakat çetin rekabet ve çok oyunculu piyasada oluşan fiyat seviyeleri oldukça düşmüş durumda. Bu firmaların ömürleri de çok uzun olamıyor. Bir açılıp bir kapanan, hakkında dedikodular üretilen çok sayıda firma oluşuyor bir süre sonra. Sonuçta hem sektör yara alıyor, hem de tüm meslektaşlarımız daha az kar marjı ile iş yapmak durumunda kalıyor. O zaman sürdürülebilir olmak, uzun ömürlü olmak gibi parametreler bizim sektör için çok daha önemli hale geliyor. Piyasa koşullarında sürdürülebilir olmak ise verimlilikten geçiyor. Deponuzdan ofisinize, üretim alanlarınızdan arabaları park ettiğimiz yerlere kadar her konuda verime odaklı bir iyileştirme yapılabilir. Buna kişisel zaman planımız da dahil. Bu iyileştirmelerle beraber esas maliyetlerin, fiyatların ve gün sonunda kar oranlarımızın değişmesi çok olası.
Geçenlerde ev eşyaları satan uluslararası büyük bir zincir markete gittim. Ödeme yapıldıktan sonra nakliye ve montaj bölümünde sıraya girdim. Montaj ücreti, alınan mal bedelinin %9´u kadar. Nakliye ücreti ise aynı il sınırları içersinde parça başı olarak fiyatlanmış. Kocaman bir tabela da asıp bunu tüm müşterilere duyuruyorlar. Pahalıdır, ucuzdur, uygundur ya da metodoloji konusu değil belirtmek istediğim. Nakliyenin, keşfin ve montajın bir hizmet olduğunu, iyi/kötü fiyatlanması gereken, bilabedel yapılsa bile bunun bildirilmesinin uygun olacağı bir maliyet merkezi olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bu hatırlatma bazı meslektaşlarımıza garip gelecektir ancak bahsettiğim şekilde gelişen birkaç vakaya tanık oldum. Sözüm meclisten dışarı diyerek yazıma nokta koyarken işlerinizin bol ve bereketli geçmesini diliyor, saygılarımı sunuyorum.

K.Halil ELİGÜR
ARED Yönetim Kurulu Başkanı
Açıkhavada Haberler / Mayıs 2014