Başkandan – Mart 2017 [ 01 Mart 2017 ]


Başkandan – Mart 2017

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIN :

Değerli Meslektaşlarım,

Endüstriyel reklamcı mesleği, ARED’in yıllardır verdiği mücadele ve girişimlerle ulusal standartlarına kavuşuyor. Ankara’da 23 Ocak’ta Mesleki Yeterlilik Kurumu ile “Ulusal Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü”nü imzaladık. Bu protokol ile endüstriyel reklamcı (tabelacı) mesleğinin yanı sıra akrilik uygulama ve harf işçisi ile endüstriyel reklam ölçü, keşif ve montaj işçisi mesleklerinin de ulusal standartlarını hazırlama yetkisi aldık.

İlk zamanlar levhacı, sonra tabelacı, ardından reklam tabelacılığı olan mesleğimizin, günümüz koşullarında teknoloji ile de donatılarak endüstriyelleşmesi ve endüstriyel reklamcılık olarak adlandırılması, bu güncellemeyi zorunlu kılıyordu. Mesleki ve teknik liselerde sektörel bölümümüzün olmaması ve mesleki eğitim merkezlerindeki reklam tabelacılığı müfredatının günümüzün gerisinde kalması her geçen gün sektörümüzün eğitimli çalışan ihtiyacı sorununu artırıyordu. Milli Eğitim Bakanlığı ile 2008 yılından bu yana süren işbirliği protokolümüze istinaden İstanbul, Ankara ve İzmir’deki üç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde teknik ve öğretim programlarımızı açtık. Ancak bu programlar bir dal haline gelmeli ki her ilin meslek ve teknik liselerine yaygınlaşabilsin. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve seviyesi en az 4 olan mesleklere, Milli Eğitim Bakanlığı’nca müfredat hazırlanıyor ve mesleki ve teknik liselerde dal ya da alan olarak eğitime dahil ediliyor. Bu açıdan Mesleki Yeterlilik Kurumu ile protokolümüz çok büyük önem taşıyor.

Sektörümüze bu güzel haberi vermek ve bilgilendirmek, 14-15 Nisan’da Ankara’da gerçekleşecek çalıştayımıza katkı sunabilecek, katılabilecek gönüllü temsilcilerimizi tespit etmek amacıyla 16 Mart’ta Ankara Ticaret Odası’nda Endüstriyel Reklamcı Ulusal Meslek Standardı Tanıtım Toplantımızı gerçekleştirdik. Toplantımıza MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Şennur Çetin ile Mesleki Yeterlilik Kurulu Başkanı Adem Ceylan da katıldılar. Şennur Çetin, mesleki ve teknik eğitimin güncel durumu ve kanunla yapılan değişiklikler hakkında, Adem Ceylan da Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yapısı, işleyişi ve önemi hakkındaki sunumuyla sektörümüzü bilgilendirip katılımcılarımızın sorularını yanıtladılar. Toplantımıza Ankara’nın yanı sıra birçok ilden katılım oldu. Katılımcılarımızın gözlerindeki heyecan ve dile getirdikleri önerileri, bu çalışmanın ne kadar önemli ve öncelikli olduğunu bir defa daha vurguladı.

İki bölüm halinde gerçekleşen, Ankara toplantımızın ikinci bölümünde “ARED Ankara Ustalara Saygı Töreni”ni gerçekleştirdik. 2011 yılında Birol Fedai’nin ARED Başkanlığı döneminde başlayarak gelenekselleşen bu törenlerde ulaşılan ustalarımızın özgeçmişleri ve fotoğraflarıyla hazırlanan “Açıkhavada Dünden Bugüne Ustalarımız” kitabının lansmanı 2015 yılında FESPA Eurasia Fuarımız’da yapılmıştı. Her ilde olduğu gibi Ankara’da da kitabımızın yayınından sonra ulaşılan ustalarımız oldu. Törenimizde hem kitabımızda yer almış hem de sonradan ulaşılan Ankaralı ustalarımızın onur plaketlerini takdim ettik. Sektörümüzün canlı tarihiyle bir araya gelmek hepimizi çok duygulandırdı. Kitabımızın yayınından sonra ulaşılan ustalarımızı da web sitemizde “Ustalara Saygı” bölümünde yayınlamaya devam ediyoruz. Ulaşabildiğiniz ustalarımızı ARED Merkez Ofisi’ne bildirerek hem bu bölümümüze hem de kitabımızın ikinci baskısına katkılarınızı bekliyoruz.

Bu organizasyonumuzda çalışmalarımıza destek veren Ankara’daki Yönetim Kurulu Üyelerimiz Aynur Çakır ve Ali Tekin Çelik, Ankara İl Temsilcimiz Erol Gökmen, Ankaralı Üyelerimiz Abdullah Ursavaş ve Şahin Acar ile 5. ve 6. Dönem Başkanımız Birol Fedai’ye ve tüm emeği geçenlere; Dernek faaliyetlerimizin gerçekleştirilmesine ve sektörümüzün gelişmesine sağladığı katkılar için Ankara Ticaret Odası Yönetimi’ne, Türkiye’nin dört bir yanından toplantımıza katılan ve bizi destekleyen sektör temsilcilerimize buradan bir defa daha teşekkür ediyorum.

İşlerinizin bol ve bereketli geçmesini diliyor, saygılarımı sunuyorum.

Halil Eligür

Açıkhava Reklamcıları Derneği

Başkan

halileligur@ared.org.tr