ARED Başkanı Şahin Acar Ticaret Trafiği programına katıldı [ 16 Mayıs 2023 ]


ARED Başkanı Şahin Acar Ticaret Trafiği programına katıldı

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIN :

Radyo Trafik’te yayınlanan Ticaret Trafiği programında geçen hafta Radyo Trafik Genel Yayın Yönetmeni Cezayir Doğan’ın konuğu, ARED Başkanı Şahin Acar oldu.

Ticaret Trafiği programında sektöre dair önemli bilgiler veren Şahin Acar, ARED’in sektör için yaptıklarını Radyo Trafik canlı yayınında aktardı.

ULUSLARARASI BİR DERNEK: ARED

ARED’in 2000 yılında İstanbul'da merkezi olan ve ulusal ve uluslararası düzeyde sektörü temsil eden bir yapı olarak kurulduğunun altını çizen Acar, ARED’in şu anda 37 il ve İngiltere Kıbrıs, Azerbaycan'da yine temsilcilikleri olan bir dernek olduğunu söyledi. Şahin Acar, uluslararası arenada da Amerika ve Avrupa'da İngiltere ve Belçika merkezli federasyonlarda aktif olarak çalışıldığını, diğer taraftan da buraların yönetimlerinde yer aldıklarını, bu federasyonlarla birlikte Türkiye'de ortak fuar düzenlendiğini belirtti. Tabela ve yönlendirme tabelası sektörünün tarihinin çok eski olduğunun altını çizen ARED Başkanı Şahin Acar, geçmişin Göbeklitepe ve Efes’e kadar uzandığına değindi. Acar, ayrıca önümüzdeki yıl 19 Nisan- 19 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da Koç Müzesi işbirliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi desteği ile “Geçmişten Günümüze Tabelalar Gösterir” adında bir sergi çalışmasının sürdüğünü belirtti.

HAYATIN NAVİGASYONU

ARED hakkında bilgiler verdikten sonra Radyo Trafik canlı yayınında açık hava reklamcılığını anlatan Şahin Acar, sektörü tek cümle ile özetlerken, “hayatın her alanındayız” ifadelerini kullandı. Acar, hayatın her alanındayız iddiasını, şu sözlerle destekledi: “Şöyle düşünün, evinizden çıktınız kapınızı kapatıyorsunuz tokmağın üzerinde yazan numara bizim üretimimiz. Kapının üstünüzdeki Doğan ailesi yazan ufak o yazı tabelası bizim üretimimiz. Çıkıyorsunuz dışarıya apartmanınızın ismi bizim üretimimiz. Biniyorsunuz taksi, dolmuş, otobüs üstündeki bütün yazıları biz yapıyoruz. Yine taksi durakları, otobüs durakları yani bizim şehir mobilyaları dediğimiz alanların üretimlerini biz yapıyoruz.  Metroya iniyorsunuz. Metrodaki reklam alanları dahil olmak üzere yönlendirme tabelaları dahil olmak üzere yine bizim üretimimiz. Yani aklınıza gelen her yerde varız. Tabelasız ve yönlendirmesiz bir dünya düşünün. Yani bizsiz bir dünya mümkün değil.”  Radyo Trafik Genel Yayın Yönetmeni Cezayir Doğan ise Acar’ın sözleri üzerine, açık hava reklamcılığını “Hayatın navigasyonu” olarak tanımladı.

Bu kadar geniş alanda olmanın, multidisipliner bir yapı oluşturduğunu söyleyen ARED Başkanı Şahin Acar, bu yapı sayesinde yirmi katlı bir binanın çatısında da, bir dehlizde de, bir vincin üstünde de, çalışabildiklerini söyledi.

“MESLEK LİSELERİ EN BÜYÜK MESELEMİZ”

Sektörün yaşadığı sorunlara ve bu sorunlara yönelik yapılan dernek çalışmalarına yönelik soruyu yanıtlayan, Açıkhava ve Endüstriyel Reklamcılar Derneği Başkanı Şahin ACAR, meslek liselerinin önemine değinerek, ARED’in bu konudaki çalışmalarını anlattı. İlk olarak İstanbul, Ankara ve İzmir’de meslek liselerinde endüstriyel reklamcılıkla ilgili bölümler açılmasını sağladıklarını belirtti. Acar : “Biz öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı'nda endüstriyel reklamcılıkla ilgili Ankara, İstanbul ve İzmir'de dört tane sanat okulumuzda bölümler açtık. Bu bölümde okuyan çocuklarımızın öncelikle oradaki eğitimle ilgili malzemelerini atölyede kullandıkları malzemelerini dernek olarak biz sağlıyoruz. Yine bu çocuklarımıza, iş yerlerimize staj imkanı veriyoruz. Yine bu çocuklarımızın başarılı olanlarına dokuz ay eğitim dönemi boyunca aylık karşılıksız burs veriyoruz. Ve de okulun, bitiminde hemen istihdam garantisi olan bir bölüm, iş veriyoruz. Çünkü bizim mantığımız şu; sanat okulu mezunları ara eleman değil, aranan eleman olmalı… Meslek lisesi memleketin değil hepimizin meselesi. Sanat okullarının durumu içler acısı..  Burada biz usta öğreticiler, bizim sektördeki meslektaşlarımız üniversitelerden, hocalardan destek alarak biz bu çocuklara hayata dair dersler veriyoruz. Ara ara derslere giriyoruz. Yine buradaki hocalarımızın eğitimini yapıyoruz. Eğiticilerin eğitimini yapıyoruz.” dedi.

Şahin Acar ayrıca, MEB ile yapılan çalışmalar neticesinde, Ankara’da tematik bir okul kurma çalışmalarından bahsetti: “Meslek liseleri bizim en büyük meselemiz. Meslek liseleri bizim ülkemizin gelişmesindeki en önemli çıkış noktamız. Onun için biz bu konuda derneğimizin kurulduğu günden beri bu konuya eğiliyoruz. Önümüzdeki günlerde de Milli Eğitim Bakanlığı'yla bu konuyla ilgili çalışmalarımız var. Ankara'da arsası da tahsis edildi. Önümüzdeki dönemde bir tematik okul, endüstriyel reklamcılık meslek lisesini kuracağız. Böylelikle de eğitim alanında sıkıntıları olan ülkemize bir nebze olsun da faydalı olmaya çalışacağız.”

MEZUN OLANLARA İŞ GARANTİSİ

Açılan bölümler ve kurulması planlanan tematik okuldan mezun olan gençlerin iş bulma konusunda sorun yaşamayacağını söyleyen ARED Başkanı Şahin Acar, okuldan mezun olanların Türkiye’nin her yerinde çok kolay iş bulacağını belirtti. Acar; “Bir velimizin çocuğu sanat okuluna, endüstriyel reklam bölümüne girdiğinde bir o bölüm içerisinde iyi bir dijital baskı operatörü olabilir. Yine bir makine teknisyeni olabilir, genel tabirle iyi bir tabelacı olabilir. Bugün mezun olduğunda mezun olduktan bir yıl sonra çok net söylüyorum; bugünkü koşullarda en kötü 12-13 bin lira maaşla çalışmaya başlayabilir. Hem de Türkiye'nin her yerinde…” dedi.

DEPREMDE ÇOK HIZLI HAREKET ETTİK

ARED Başkanı Şahin Aca, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ARED öncülüğünde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.  Acar, “Depremde en hızlı hareket edenlerden birisi de bizdik. Bu süreçte biz ikinci günü hemen toplandık karar aldık. Üçüncü günü de Malatya'da bizzat benim de başında olduğum bir ekiple çadır dağıtımı yaptık. Ama orada bir şey gördük, çadır çözüm değil. Çadır bana göre günü kurtaran bir çözüm. Hızlıca biz konteynır kentlerimizi birlikte inşa edelim diye bir kampanya başlattık. Kampanyamız çok hızla yanıt buldu. Ve biz otuz altı tane toplamda konteyner gönderdik bölgeye. Bizim konteynerlarımız içinde, kanepesi, yatağı, ranzası, şofbeni, efendim ısıtıcısı televizyonu, buzdolabı olan, tuvaleti, banyosu, lavabosu olan tam bir yaşam konteynırı. Ve büyük bir mutlulukla gördük ki orada bir yaşam başladı. Hatta çok güzel bir tesadüf oldu. Bizim konteynerlarımız çocuklarımıza kreş olmuş ve köylere dağıtılmış. Işte gittik işte Göksu'nun otuz kilometre uzağında Büyükkızılcık Köyü var. Oraya yapılmış çocuklar içinde cıvıl cıvıl bunları görünce daha da mutlu oluyorsunuz. “ ifadelerini kullandı.

“ARAMA KURTARMA EKİPLERİ KURUYORUZ”

Depremlerdeki süreçlerin bir günlük, bir yıllık değil uzun vadeli olması gerektiğinin altını çizen Şahin Acar, hem sektör olarak hem de ülke olarak bu konuda çok eksikliklerimiz olduğunu gördüklerini ve dernek olarak buna yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti. Acar, AFAD koordinasyonuyla ARED arama kurtarma timleri oluşturmak için bir süreç başlattıklarını açıkladı: “Şöyle düşündük, biz multidisipliner bir yapıya sahibiz. Bir inşaatta yapılacak her işi yapabiliyoruz. Yani işte demir kesilecekse biz keseriz, beton kırılacaksa kırarız, vincin üstünde çalışılacaksa çalışırız, dehlizde çalışılacaksa yaparız. Yetenekli bir sektörüz. Biz dedik bu yeteneğimizi niye kullanmayalım? Bunun üzerine biz bu arama kurtarma timleri kurmaya karar verdik. AFAD'la organize olduk şimdi. Bunun ilk adımlarını attık ve bununla ilgili de eğitim sürecine başladık.”