ARED Başkanı Ahmet Özdemirel Radyo Sputnik'te koronavirüsün sektörel etkilerini değerlendirdi [ 26 Mart 2020 ]


ARED Başkanı Ahmet Özdemirel Radyo Sputnik'te koronavirüsün sektörel etkilerini değerlendirdi

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIN :

ARED Başkanı Ahmet Özdemirel: “Sektör olarak şu anda %33'e yaklaşan ihracat kapasitemiz bulunuyor. Ciddi bir üretim potansiyelimiz var ve bunun göz ardı edilmemesi gerekiyor.” 

ARED Açıkhava ve Endüstriyel Reklamcılar Derneği Başkanı Ahmet Özdemirel Radyo Sputnik'teki Serhat Ayan'la Korona Günlükleri programına katılarak korona virüsünün açıkhava ve endüstriyel reklam sektörüne etkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu. 

Açıkhava ve endüstriyel reklam sektörünün faaliyet alanlarından ve ekonomideki konumundan bahseden Özdemirel; "Biz dışarıda olmak, üretimin, fabrikalarımızın yakın yerinde olmak, basmak, uygulamak ve montajını gerçekleştirmek durumundayız. Uzaktan üretim yapıyor olmamızla ilgili bir yanımız bulunmuyor. Son günlerde virüsün etkisiyle iptal edilen etkinlikler, kamu kuruluşlarının yarı zamanlı çalışıyor olması, fabrikaların üretim kapasitelerini düşürmüş olmaları ve ihracatta lojistik hizmetlerinin sekteye uğraması sektörümüzü ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakmıştır." açıklamalarında bulundu.

Özellikle ARED üyeleri ve il temsilcileriyle yapılan görüşmeler sonucunda tespit edilmiş olan mühim ihtiyaçların bulunduğunu belirten Özdemirel, "İşletmelerimiz kendi imkanlarıyla bir takım önlemler alıyor fakat açıklanmış olan Ekonomik İstikrar Kalkanı başlıklı destek paketinde, Endüstriyel Reklamcılıkla ilgili destek ve önlemlerin yer almaması bizi ciddi anlamda tedirgin etti. Personelimize karşı ciddi sorumluluklarımız var ve bizler bunun farkındayız fakat bu anlamda devletin yakın yerimizde olup bizi destekliyor olması, açıklanmış olan, desteklenen sektörlere Endüstriyel Reklamcılık sektörünü de dahil ediyor olması gerekmektedir. Ayrıca son açıklanan mücbir sebeplerin içerisinde olmamamız bizi ciddi anlamda rahatsız etti, üzdü." şeklinde görüşlerini ifade etti. 

Program sunucusu deneyimli gazeteci Serhat Ayan’ın “Sizleri salt, kendi başına bir sektör olarak düşünmemek gerekiyor. Çünkü otomotiv sektörü, inşaat sektörü veya akla gelebilecek diğer tüm sektörler kendilerini tanıtmak için sizlerin vereceği desteğe ihtiyaç duyuyorlar.” sözlerini sarf etmesi üzerine Özdemirel; “Söylemiş olduğunuz gibi bizler üretim yapıyoruz ve yaşamın her noktasında varız. Bir şey üretiliyorsa aktarılmak durumundadır. İşte biz tam oradayız. Sektör olarak şu anda %33'e yaklaşan bir ihracat kapasitemiz bulunuyor. Ciddi bir üretim potansiyelimiz var ve bunun göz ardı edilmemesi gerekiyor. İçerisinde bulunduğumuz dönemde ise yarı zamanlı esnek üretim sistemini uyguluyoruz fakat bu çalıştırdığımız personellerin yarı yarıya azaltılması anlamını taşıyor. Personel evinden çıkmadığında üretim anlamında ciddi sıkıntı yaşarız. Bu noktada da devleti yakınımızda hissetmek istiyoruz." cevabını verdi.

Özdemirel son olarak; "Endüstriyel reklam sektörünün %60'ı, 10 kişi ve 10 kişinin altında personel çalıştırmaktadır. Bu işletmeler elektrik, doğal gaz ve buna benzer enerji giderlerini karşılama, personel ücretlerini ödeyememe ve faaliyetlerini sürdürme ile ilgili ciddi problemlerle karşılaşacaklar. Bunun yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmelerin KGF ve KOSGEB kredilerine ulaşımının kolaylaştırılması gerekiyor. Tüm meslektaşlarım, bahsettiğim konular hakkında somut bir takım açıklamalar beklemektedir." değerlendirmelerinde bulunarak, üyelerin ve sektör mensuplarının ortak görüşlerinin farklı platformlarda dile getirilmesine katkıda bulundu.

Yayına ARED Açıkhava ve Endüstriyel Reklamcılar Derneği Youtube kanalından veya direkt olarak buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.