2016’nın İlk ARED İl Toplantısı Yeni Formatıyla İzmir’de Gerçekleşti [ 14 Haziran 2016 ]


SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIN :

11 Şubat’ta ARED’in iş birliği içinde bulunduğu Mersinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen İzmir İl Toplantısı’nın eğitim etkinliği, bölgesel ve sektörel diyaloğu geliştirmek adına ilk defa Sektörel Panel biçiminde hayata geçirildi.

15 Ekim 2015’te düzenlenmesi planlanan İzmir İl Toplantısı, 10 Ekim’de Ankara’daki Barış Mitingi’ne yapılan bombalı saldırı nedeniyle iptal edilmişti. ARED, 2007’den beri düzenlemekte olduğu İl Toplantıları’nı 2016’da ilk olarak İzmir’de gerçekleştirerek iptal olan organizasyonu telafi etmiş ve İzmirli açıkhava reklamcılarını gecikmeli de olsa bir araya getirmiş oldu.

Toplantı öncesinde ARED Yönetim Kurulu Üyeleri sırayla Gözdecan Reklam, Üstünler Reklam, Bronz Reklamcılık, SDS İzmir ve Süstaş Süsler firmalarını ziyaret ederek meslektaşlarıyla bir araya geldiler.

ARED Başkanı Halil Eligür, açılış konuşmasına saldırıları kınayarak başladı ve ARED olarak kayıplardan duyulan derin üzüntüyü ifade etti. Eligür, kamusal alanlarda sivil halka uygulanan şiddetin ülkedeki güvenlik hissini her anlamda yok ettiğini belirterek bu tedirginlik ortamının ticarete de yansıdığının altını çizdi. Sektörel olarak zorlayıcı geçen 2015’in sonrasında yeni seneye İzmir’in kendine has pozitif havasıyla başlamaktan dernek olarak mutluluk duyduklarını söyleyen Eligür, İzmirli meslektaşlarına katılımları ve sıcak karşılamaları için teşekkür etti.

FESPA Eurasia sunumunu gerçekleştirmek için söz alan Betül Binici, bölgenin ve özellikle Türkiye’nin geçirmekte olduğu sıkıntılı siyasi ve ekonomik süreçte tüm olumsuz durum ve faktörlere rağmen fuarın gösterdiği kategorik büyümeden ARED ve FESPA olarak duydukları gurur ve mutluluğu ifade etti. Binici, ARED’in kar amacı gütmeyen bir dernek olarak profilinin ve FESPA’nın Amaç İçin Kazanç felsefesiyle yürüttüğü misyonunun bir araya gelmesiyle hayata geçirilen FESPA Eurasia’nın, bu anlamda sektörün fuarı tanımını sonuna kadar hak ettiğini belirtti.

Fuar sonu raporunu dinleyicilerle paylaşan Betül Binici, FESPA Eurasia 2015’te hem nitelik hem de nicelik olarak büyüme gösterildiğini vurguladı. Konuşmasının sonunda FESPA Eurasia’yı ve fuar aracılığıyla sektörü destekleyen tüm açıkhava reklamcılarına teşekkür eden Binici, tüm misafirleri 8-11 Aralık 2016’da yine CNR Expo’da gerçekleşecek dördüncü FESPA Eurasia’ya davet etti.

Programın devamında ARED’in 6. ve 7. Dönem Yönetim Kurulları’nda üyelik görevini üstlenen Fatih Özcan’a (Gözdecan Reklam) teşekkür plaketi Birol Fedai tarafından sunuldu. Her ilde gerçekleştirilen yeni ARED üyelerine rozet takdimi töreninin İzmir ayağında ARED’e yeni katılan Ali Bıçakçı (Kontrol P Baskı Sistemleri), Gürkan Hatipoğlu (Oscar Reklam), Hakan Tezcan (Dijibas Reklam) ve Sertaç Talay’a (Meba Reklam) ARED rozetleri takdim edildi.

ARED’in İlk Sektörel Paneli Yoğun ve Verimli Geçti

ARED Başkan Yardımcısı İbrahim Demirseren’in moderatörlüğüyle gerçekleştirilen ARED Sektörel Paneli, ilk defa İzmir’de yeni formatıyla düzenlendi. Panel başlangıcında değişikliğe gidilmesinin sebeplerini açıklayan Demirseren, bir eğitimci ya da ARED Yönetim Kurulu Üyeleri’nin dinleyicilere yapacağı tek taraflı bir konuşma yerine tüm katılımcıların konuşma imkanı bularak toplantı içeriğinin güncel konular etrafında belirlendiği bir panelin daha verimli olacağı inancında olduğunu belirtti.

Seyircilerin sorularını yanıtlamak üzere sahnede Demirseren’e ARED Başkanı Halil Eligür, ARED Ankara Üyesi Şahin Acar, İş Güvenliği Uzmanı Aydoğan Çavuşoğlu ve İç Denetim, Kontrol ve Risk Yönetimi Uzmanı Bülent Yenikaya eşlik etti.

Panel başlangıcında, İbrahim Demirseren sektörün sorunlarını hep beraber belirleyip beraber çözüm bulmak adına misafirlerden söz almalarını rica etti ve haksız rekabet, üretim süreci sıkıntıları ve eleman yetersizliği gibi konuları tartışmaya açmayı önerdi. Tartışmanın en merkezi konusu izleyicilerin soruları doğrultusunda haksız rekabet olarak belirlendi. Katılımcıların tamamı merdiven altı işletmelerin bilinçsiz müşteriler, sektöre giriş eşiğinin düşüklüğü ve endüstriyel reklamcılığın kompleks yapısının sektörel tanımlamayı zorlaştırması yüzünden yaratabildikleri haksız rekabet ortamından şikayetçi oldular.

Merdiven altı işletmelerin kalitesiz ürünlerle piyasada rekabet edebilmesi tartışmalar sonucunda mevcut ekonomik koşulların yarattığı sıkıntıya bağlandı. Demirseren haksız rekabetin tüm üreticilerin sıkıntısı olduğunu belirtti ve müşterilerin ürünleri ilk günkü duruşu üzerinden değerlendirip fiyatlandırmayı bu ölçüt üzerinden talep ettiklerini söyledi. Halil Eligür de bilinçsiz müşteri sorununa dikkat çekerek Suriyeli işçi sorununun da bu olumsuzlukları ağırlaştırdığını ekledi.

ARED’in kanun ve kurallara uyan, çevreye ve istihdam gerekliliklerine özen gösteren şirketlere avantaj sağlamak için Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Aygüler başkanlığında bir komite kurduğunu açıklayan Eligür, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılacak iş birliği ile ARED’in bir denetleme mekanizması olarak işleyecek bir belgelendirme projesinin gündemde olduğunu seyircilerle paylaştı. ARED V. ve VI. Dönem Başkanı Birol Fedai’de söz alarak herkesin her işi yaptığı denetimsiz işletmelerin, ağırlaşan yasalar karşısında giderek zorlanacağını ve işletme koşullarına getirilecek böyle bir standardizasyonun her anlamda şirketlere fayda sağlayacağı görüşünü bildirdi.

Haksız rekabet ile bağlantılı olarak eğitimli eleman sıkıntısı, müşteri kalitesi, satınalmacılarla ilişkilerin geliştirilmesi ve ikinci jenerasyona şirketlerin teslimi gibi konularda seyirciler söz alarak sıkıntılarını ve önerilerini salonla paylaştı ve birbirlerinden görüş alma imkanı edindiler. Sektörel iletişim anlamında önemli bir adım olan ARED Sektörel Paneli, İzmir’de dinamik ve interaktif bir ortamda gerçekleşti ve diğer illerdeki panellerin gidişatına dair pozitif bir izlenim yarattı.

59 kişinin katılımıyla gerçekleşen ve üç saat süren toplantı Bronz Reklamcılık, FESPA Eurasia, Fleksmedia, Folpa, Frimpeks, İstanbul Reklam, Saatçıoğlu, SDS, Süstaş ve Unifol sponsorluğuyla organize edildi. Bir sonraki ARED İl Toplantısı ve Sektörel Paneli 14 Nisan’da Adana’da düzenlenecek.