Makina Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler


Makina Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Almış olduğunuz bir ya da birçok makinanız var ve bunların kullanım sırasında zarar görmesini, yanlış kullanımlara maruz kalmasını ve size ilave masraf çıkartmasını istemezsiniz. Bu konuda çok detaylı olmasa da önemli bilgileri sizlerle paylaşmak isteriz.

Öncelikle makinalarınızı oluşabilecek elektrik problemlerine karşı en korunaklı hale getirmeniz gerekir. İş yerinizin ana elektrik tesisatını bir elektrikçi yardımı ile kontrol ettirmeli ve topraklama hattınızı kesinlikle yaptırmalısınız. Makinalarınıza gelen elektriğin sabit voltajda tutmanız çok önemlidir. Bunu regülatör veya ups cihazlarıyla yapabilirsiniz. Bu cihazlar makinaya gelen elektrik hattında oluşabilecek kısa devre veya aşırı voltaj durumunu ortadan kaldırır.

Makinalarınızı kullanan kişiler yanı operatörünüz, o makina hakkında gerekli eğitimi almış olmalıdır. Operatörünüzün farklı bir model veya marka makine kullanmış olması sizin makinanızı kullanabileceği anlamına gelmez. Operatörünüzü makinanızın servisi ile irtibata geçirip bilgi almasını sağlamalısınız. Hatta gerekiyorsa eğitim için servis çağırmanızı öneririz. 

Makinalarınızı uygun hava şartları ve temiz ortamda tutmanız kesinlikle çok önemlidir. Birkaç örnek vermek gerekirse, dijital baskı makinaları ortalama 15 ila 28 derece sıcaklıkta ve nem oranının %30 ila %60 arasında muhafaza edilmelidir. Ayrıca makinalar toz ve pislikten mümkün oldukça korunmalıdır. Dijital baskı makinalarınızda kullanılan boya ve solvent kalitesi de çok önemli bir konudur. Makinanız çok kaliteli bir makine olabilir fakat kullanılan boya makinanıza uygun değilse ve fiyatı uygun olduğu için kullanıyorsanız yeterli verimi alamayabilir hatta makinanızın kafalarına zarar verebilirsiniz. Dolayısıyla boya seçimine dikkat etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Lazer makinalarında ise aynaları ve merceği saf alkol ile iki günde bir silmeniz ve temiz tutmanız gerekir. CO2 yani cam tüp lazer kullanıyorsanız tüpü soğutmaya yarayan su ünitenizi temiz tutup haftalık su seviyesini kontrol etmeniz ve gerekli ise su takviye etmeniz gerekecektir. Bunun yanı sıra en az 6 ayda bir suyunuzu yenilemenizi tavsiye ederiz. Kullanacağınız suyun saf su olmasına dikkat ediniz. Saf suyu, yakıt istasyonlarından ya da akü satan iş yerlerinden temin edebilirsiniz. CNC Router makinalarınızı kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli konu makine temizliği ve makinada bulunan rulman, dişli ve milleri sık sık yağlamanız gerektiğidir. CNC Router makinanızı sprey yağ veya kauçuksuz gress yağı ile yağlayabilirsiniz. 

Makinalarınızın tümünün periyodik bakımı hakkında satıcı firmanızdan bilgi almayı unutmayınız. Makinalarda kullanacağınız bilgisayarın seçimini yaparken de teknik servisinizden bilgi alınız. Makinalarınız çalışır durumdayken makine başından ayrılmamanız gerektiğini de tekrar hatırlatmak isteriz.

Yorumlar


Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmamış.
İlk Siz Yorum Yazın!

Yorumunuzu Bizimle Paylaşın